פרויקט מס' 216

 

רחל טאובר

קו התפר

אוצרת ראשית: רחל סוקמן

אוצרת התערוכה: גלית סמל

פתיחה יום חמישי, 13 בפברואר 2020, בשעה 19:00

סגירה יום חמישי, 5 במרץ 2020 בשעה 16:00

**********************
זמנהוף 6 , תל אביב טלפון: 03-5254191
שעות פתיחה: ימים ג' – ה' 12:00 – 18:00; יום ו' 11:00 – 14:00



<הקודם

דף הבית

  הבא>

 

כרית סיכות, 2017
אבן שיש וברזל
20x20x14 ס"מ

רוקמת התחרה, 2017
אבן שיש וברזל
66x16x60.3 ס"מ

שולחן עבודה ניסיוני, 2016
אבן שיש וברזל ועור
4.5x26.5x25.5 ס"מ

עבודה לא גמורה, 2018
אבן שיש וברזל
70x38.5x16 ס"מ

       

תחרה עם קידוחים בצורת משולש, 2019
אבן שיש וברזל
30x13x42 ס"מ

רקמה ראשונה, 2017
אבן שיש וברזל
72x48x10 ס"מ

עמוד של קשרים , 2018
אבן שיש וברזל וחבל
75x19x19 ס"מ

     

תפר, 2019
אבן שיש וברזל
15x26x75 ס"מ

ואריאציה על ריצ'רץ', 2019
אבן שיש וברזל
150x35x13 ס"מ

קופסת תפירה, 2018
אבן שיש וברזל
45x54.5x30.5 ס"מ

ואריאציה על ריצ'רץ', 2019
אבן שיש וברזל
150x35x13 ס"מ

       

רחל טאובר

קו התפר

אוצרת : גלית סמל

ההשראה לסדרת הפסלים החדשה של טאובר נבעה מתוך קופסת התפירה של חמותה שבה נמצאו אינסוף שאריות , חלקי אמרות , תחרות וכדומה שקשורים למערכות חיים ולבוש שאינם עוד . תערוכה זו היא מעין מסע פנימי , המחבר בין פעולת איסוף ושימור החפצים של חמותה לעיסוק המתמשך של טאובר בשאלת הזהות שלה כאמן , זהות הבאה לידי ביטוי בהשארת כלי העבודה מונצחים בפסלים .

העבודות בתערוכה זו משלבות בעיקר בין אבן לחלקי ברזל , סיבי פלדה , וכן תוספות של חבלים , חוטים או רצועות מעור וכך מייצרות דיאלוג בין חומרים שונים וטקסטורות מגוונות , הכוללות מרקמים שונים של תחרות , רקמות ותפירה בתוך האבן , הבאים לידי ביטוי בסיתות , קידוח או חירור פני האבן או בחיבור אלמנטים נוספים אליה . בפסליה נוצרים ניגודים רבים של חלל - מסה , משקל - אוויר , אור - צל , מקצב - אחידות , מרקמים – שטיחות , ובין שחור ללבן .

האבן מעסיקה את טאובר במשך השנים בווריאציות שונות . בבסיס עבודתה עומד הרעיון של אובייקט שהופקע מייעודו המקורי - שימושי על ידי שימוש פונקציונאלי אחר שהרחיב את מהותו הרעיוני . הענקת הזהות החדשה לפסל מאפשרת לה לחשוף את הפגיעות והרכות שלו המוסתרים מתחת למצע החומר הקשיח . היא רוקמת באבן על ידי חירור או קידוח של חורים המדמים טקסטיל ותחרה עדינה בתוך אבן קשה ובאמצעותם מעלה שאלות של מגדר וחברה .

ניתן לחלק את הפסלים בתערוכה לשתי קבוצות : בחלק מן העבודות הברזלים מופיעים כרדי - מייד ( מסמרים , מסוריות , מקדחים , מחברים שונים וקפיץ מיטה ) ובעבודות אחרות הברזלים מטופלים ועשויים ביד . שרידי החפצים מייצגים את אורך חייהם של חפצים בתרבות הצריכה העכשווית שלנו . פעולת שימור הזיכרון של החפצים על האבן קשורה גם לטיבה הנצחי של האבן . בנוסף לכך , טאובר משמרת גם נוסטלגיה לעבודות יד ולמיומנויות של קשרים שכמעט נעלמו מן העולם .

האבנים בהם משתמשת טאובר לפסליה מגיעות ממפעל מקומי לייצור מצבות קבורה , והיא בחרה לעבוד באבן שיש חברון ארץ - ישראלית . האבנים מגיעות בגדלים מקובלים ומכאן עוברות על ידה טרנספורמציה של שינוי צורני ופונקציונאלי . העבודה המסיבית על כל פסל לוקחת לעתים מספר חודשים . השינוי החומרי והתוספות על כל פסל מקנים סוג של חיות והופכים את המצבה הנקייה , הקרה והסטרילית לגוש מעובד חם ששינה את מטרתו . האבן הנוקשה והתעשייתית הפכה לעדינה , רכה , וביתית . החומר הקשה שמסמל מוות , הפך למלא חיים .

עבודותיה מצטיינות בהבנה עמוקה של תכונות החומר ומרקם האבן . היא מטפלת מחדש באבן , משנה את משמעותה ומפקיעה אותה ממצבה לייעוד אחר . טאובר מטפלת באבן כמו עבודת יד . מבחינתה האבן היא עבודת יד לכל דבר . כמו שרקמה נחשבת כחד - פעמית , כך גם הפיסול שלה באבן נחשב כחד - פעמי .

טאובר בודקת את גבולות החומר – את קצה היכולת לנצל את המשטח מבלי לעבור את הגבול ולגרום לשברים או סדקים באבן . עבודת סיתות באבן נחשבת לעבודה גברית , אך טאובר מנכסת אותה לתיאור עבודה שנחשבה מאז ומתמיד כנשית ועדינה . רקמה , סריגה ותפירה קיבלו אינטרפרטציה ויזואלית עדכנית בפיסול באבן , המבוססת על תעתוע ויזואלי כמו גם על מחקר של שפה וצורה .

טאובר משתמשת בטכניקה עתיקה של מלאכת יד ליצירת אמירה עכשווית בחומר אחר . השימוש בטכניקות של מלאכת יד ליצירת אמנות עכשווית אינו חדש . האמנות הפמיניסטית של שנות השבעים והשמונים של המאה ה -20, שאבה , במידה רבה , את השראתה ממה שנחשב למלאכות נשים . אולם האובייקטים שבהם משתמשת טאובר לייצוג מלאכת היד נשית , מייצגים בדרך כלל את הפן הגברי הקשוח המשתמש במקדחים מסיביים לסיתות ובנייה . היא נמצאת תמיד בחיפוש אחר ניגודים , כמו בין קונסטרוקטיבי לדקורטיבי , ובין גבריות לנשיות .

מאז ומתמיד עבודת התחרה העלתה שאלות הקשורות לעושר ומעמד על חשבון ניצול אוכלוסיות חלשות ומוחלשות . הפערים בין זמן העשייה הארוך להכנתה והעבודה הקפדנית , לעומת יכולת ההשתכרות , והמחיר שבו נמכרה , עוד מאז הומצאה בוונציה בתקופת הרנסנס , מעלים שאלות חברתיות מהותיות .

התחרה היא מלאכת יד המקושרת בזיכרון האנושי לבית ובמיוחד לבית סבתא . בדרך כלל , תחרה נתפסת כאובייקט דקורטיבי נשי , בייתי וחושני . היא משמשת לקישוט בגדים בכלל ובגדי שינה נשיים , מפות שולחן , מפיות שונות , ממחטות , וילונות , ועוד . בתקופות שונות שימשה לבישת או ענידת תחרה כקישוט לצווארונים ושרוולים לסמל מעמד אריסטוקראטי ועדות לטעם טוב . שמלות כלה מעוטרות לרוב בתחרה או עשויות לגמרי מבד תחרה . במאה ה -19 ואמצע המאה ה -20 נהגו גם לקשט מדפי ארונות בפסי תחרה מיוחדים .

העבודות מאזכרות מסורות עתיקות של תחרות באבן , שניתן למצוא לדוגמא בפסל של האפיפיור אורבן ה -8 שפוסל ב -1640-1635 על ידי ג ' ובאני לורנצו ברניני . 1 העבודות מאזכרות גם את תרבות הקבורה המפוארת והמעוטרת בתחרות של המלכים והאצילים הספרדיים של המאה ה -16, שפוסלו לבושים בבגדים מפוארים ; וכן גם תחרות מסגנון המודחאר (mudejar), 2 עיטורי תחרה ארכיטקטוניים באבן שהיו נפוצים בעיקר בספרד .

בפסל " רוקמת התחרה " משתמשת טאובר באלמנט של תחרה . הלקוחה מתוך ציור ספרדי בן המאה ה -17 של המלכה מרגרט מאוסטריה של הצייר ברתולומה גונזלס . 3 מתחת לחלק זה הוטבעו בתוך האבן מקדחים מברזל המתפקדים במקרה זה כחוטים . הפסל קרוי בשם זה בהשראת ציורו הידוע באותו השם של ורמיר 4 מ -1670-1669. בציור זה תיאר ורמיר סצנה נשית , ביתית בחזית התמונה , של אישה העסוקה בתהליך היצירתי עצמו בשירה של שתיקה . גם טאובר מעלה לדיון את העיסוק היצירתי - האמנותי שנחשב כנשי מאז ומתמיד , אולם עצם השילוב עם עבודת האבן וסיתותו , מעלה שאלות מגדריות עכשוויות של מהן מלאכות נשיות / גבריות מקובלות כיום במאה ה -21.

בפסל " עמוד של קשרים " משלבת טאובר מוט ברזל לבניין , חוט ברזל , וחבל וקושרת ביניהם בקשרים של מקרמה ותפרי " תך שיניים ".

בפסל " רקמה ראשונה " יוצרת טאובר משחק של פאזל . חיתוכי האבן נוצרו בשיטות בהן השתמש הפסל היפני איסמו נוגוצ ' י . 5 הפסל נחתך " חיתוכים כירורגיים " על פי הגדרתה , בדומה לחלקי פאזל היכולים להתחבר במדויק אחד לשני . על שני משטחי האבנים הניחה רשת ברזל שיוצרת קונטרסט מאוורר לאבן המסיבית הכבדה . דרך הרשת חודרים צללים של אור ונוצר משחק מעניין של אור - צל , מסה - שקיפות , פתוח - סגור , חלל - ונפח .

גם בפסל " קופסת תפירה " השתמשה טאובר במשחק הפאזל , שלווה במוטיב של מסוריות שבאמצעותן חתכה את חלקו העליון של האבן . המסוריות שיצרו מניפה של קווים , נשארו כעדות לעבודה המדויקת שבודקת את גבולות החומר .

בפסל " כרית סיכות " השתמשה טאובר באלמנטים של מסמרים המדמים כרית וסיכות תפירה . לכך נלוותה עבודה עדינה של חורים שיצרו סרט תחרה עדין . הבדלים במרקם האבן באים לידי ביטוי בתחושות של מט - מבריק .

בפסל " תחרה עם סליל " נדמית תוספת האבן המשולשת הקטנה למשקולת עבר של חוטי תחרה . חוטי התחרה שנקשרו בעבר עם משקולות , הקלו על מלאכת קליעת החוטים .

בפסל " עבודה לא גמורה " נראית עבודה מדויקת של קידוח שיצרה מגוון של חורים המדמים רקמה עדינה . בדומה לעבודת רקמה שעדיין לא הסתיימה , הושאר החוט המלופף כעדות לעבודה הנמצאת בתהליך של עשייה . עבודת הרקמה שכביכול לא הסתיימה , נוצרה רק על חלק מהמשטח .

בפסליה נוכח גם פן הומוריסטי שבא לידי ביטוי בפסל " וריאציה על ריצ ' רץ '" שנוצר מחיבור של שתי שפות . האלמנטים המחברים כוללים חלקי מתכת כמו ציר של דלת , חיבור שמחבר ברז לקיר , אבזם , ציר של ארון – חיבורים שלא בהכרח מתאימים לפונקציה של ריצ ' רץ '. הקידוחים יוצרים מקצב ריתמי מדויק .

בפסל " שולחן עבודה נסיוני ", יש " מציאות " מתוך קופסת התפירה של חמותה , שרידי חיים , מקומות ואנשים שאינם עוד , אליהם צירפה אימרת קפלים מפוסלת , חתיכה מהשאריות הרבות שנמצאו בקופסה .

בפסל " תפר " קפיץ של מיטה משמש בתור מטאפורה ויזואלית לתפר , כמו חוט מכליב , המחבר בין שלושת החלקים הניצבים , לעומת האבן הארוכה המונחת . הדוגמה שהוסיפה לאבן , לקוחה מטכניקה של Ajour, 6 המשמשת ביצירת מפיות ומפות תחרה .

בפסל " תחרה עם קידוחים בצורת משולש " האבן נמתחה עד לגבול אפשרויותיה להחזיק את עצמה עם חורים העוברים מצד לצד בצפיפות מרובה , עד ליצירת דגם של תחרה . הברזל , בצורת חצי עיגול , מדמה חצי מפית קרושה , סרוגה ביד . שני האלמנטים בפסל , עם דוגמת החורים השונה של כל אחד , מתקשרים זה עם זה .

פיסול באבן דורש תכונות רבות , כמו מחויבות , כנות , רצינות ומקצועיות . עבודה באבן דורשת סבלנות ותכנון , והביצוע לוקח זמן רב מאד . טאובר אוהבת את התגליות המתרחשות בשעת העבודה ובעקבות כך את התובנות החדשות המובילות לפתרונות חדשים לא צפויים . היא מבקשת למתוח את גבולות החומר לעבר מחוזות חדשים , שאינם מצייתים לעבודת האומן המסורתית באבן . היא מוציאה את החומר מהקשרו לקונטקסט חדש ומנוגד , המעלה שאלות ומעודד את הצופה להתבוננות מעמיקה .

קו התפר נמצא בין הקצוות של העבודה , בין הסיתות המהוקצע של האבן הנוקשה , לבין המרקמים העדינים שיצרו חורי המקדח . מאחורי היופי נחבא משחק מתמיד בין גילוי לכיסוי , בין נוכחות להיעדר . עבודותיה חושפות מורכבות אסתטית של עשייה . ניכרת עמלנות רבה מחד , אולם מאידך , העבודות משדרות ניקיון וסטריליות .

הערות

1. Giovanni Lorenzo Bernini היה אחד החשובים שבפסלי תקופת הבארוק באיטליה . הפסל מעוטר בעבודת תחרה מיוחדת בשרוולים ובשולי השמלה של האפיפיור .

2. האמנות המודח ' ארית שקיבלה ביטוי באדריכלות של ספרד בעיקר בין המאות ה -12 וה -16 משלבת אלמנטים נוצריים , יהודיים ומוסלמיים בתחומי יצירה שונים , אך את עיקר חותמה הטביעה באדריכלות של חצי האי האיברי .

3. Bartolom? Gonz?lez y Serrano היה צייר בארוק ספרדי שהתמחה בציור פורטרטים .

4. Johannes Vermeer היה צייר בארוק ההולנדי שהתמחה בסצנות פנים ביתיות מחיי המעמד הבינוני .

5. Isamu Noguchi היה אמן , פסל , מעצב ו אדריכל נוף יפני - אמריקאי דגול מ שנות העשרים עד שנות השמונים של המאה ה -20. הוא ידוע בפסליו ובעבודותיו הציבוריות .

6. טכניקת עבודת רקמה בה נחתכים חלקי טקסטיל , בדרך כלל כותנה או פשתן , וה " חור " שהתקבל מחוזק וממולא רקמה או תחרת מחט .